Documenten scannen

Documenten scannen

Veilig scannen

Wij vragen zo min mogelijk documenten op. De meeste gegevens kunnen wij namelijk zelf online controleren. Denk bijvoorbeeld aan een kopie van een overlijdensakte. Die hebben wij niet nodig, binnen enkele seconden controleren wij die gegevens online in het BRP. Ook hebben wij een sterke voorkeur voor het gebruik van iDIN om jouw identiteit te controleren.

ID bewijs scannen

Mocht je niet in staat zijn om online te legitimeren dan verzoeken wij jou een kopie van een geldig legitimatiebewijs te sturen via de mail. Wij verzoeken jou dat zo spoedig mogelijk te doen. Wij raden sterk aan dit te doen met de app van de Rijksoverheid: KopieID. Die garandeert jouw privacy en biedt jou de mogelijkheid om bepaalde gegevens niet te delen. Denk daarbij aan de foto en jouw BSN. Het is de meest veilige manier om een kopie van een ID te maken.

Download KopieID gratis

Korte uitleg ID app

KopieID
 • Je installeert de app op jouw telefoon. In de app is al een duidelijke uitleg.
 • Je maakt een foto van jouw ID bewijs.
 • Daarna kan je op die foto de gegevens doorstrepen die je niet wilt delen. Dat is geen verplichting. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om de foto onzichtbaar te maken.
 • Je stuurt de foto aan ons op, naar ja@notarielediensten.nl. Bij voorkeur door te antwoorden op de mail die wij eerder hebben gezonden. Daar staat namelijk jouw dossiernummer in vermeld.

Een document zoals een testament scannen

Wij vragen om een scan van een testament. Dat wil zeggen dat wij dan alle pagina’s willen ontvangen. Dat wensen wij in één document en dus niet in een setje foto’s per bladzijde. Ook moeten alle pagina’s met de bovenkant naar boven zijn gescand. Dat bestand ontvangen wij bij voorkeur in pdf-formaat.

Je hebt twee mogelijkheden.

De eerste optie is dat je een scan maakt met jouw telefoon. Dat is niet exact hetzelfde als dat je een foto maakt. Door gebruik te maken van specifieke scanner software is dat heel eenvoudig. Die gratis software maakt het mogelijk om verschillende pagina’s in één document te krijgen. Ook zal de software een uitsnede maken zodat alleen de betreffende pagina’s op de scan komen (en dus niet de keukentafel).

Download Adobe Scan gratis

Get it on Google Play
Download on the App Store

De tweede optie is een vaste scanner bij jou thuis, meestal onderdeel van een printer.

Korte uitleg Scan App

De gratis scan app van Adobe is heel eenvoudig in het gebruik.

Adobe Scan
 • Je installeert de app op jouw telefoon.
 • Het is verplicht om te registreren, maar dat kan eventueel met Google of Facebook.
 • Er is een leeftijdscontrole.
 • Je kunt direct scannen. Leg de bladzijde op tafel, maak een foto in de app.
 • Kies voor volgende pagina en herhaal het proces.
 • Als alle pagina’s zijn gescand staat rechtsboven de optie om er een pdf van te maken.
 • Die pdf kun je aan ons sturen, dat kan direct vanuit de app. Liever hebben wij natuurlijk een antwoord op onze mail. Die bevat namelijk jouw dossiernummer.