Waarom legaliseren

Waarom legaliseren

Home  »  Service  »  Waarom legaliseren
Waarom moet ik mijn handtekening laten legaliseren?

De notaris stuurt jou documenten toe die je moet ondertekenen. Daarmee ga je belangrijke verplichtingen aan. Het moet dus onomstotelijk vast staan dat jij ook de persoon bent die de handtekening heeft gezet. Daarom moet die handtekening gelegaliseerd zijn.

Waarom moet ik mij legitimeren?

Je hebt een document aangevraagd bij de notaris. Het spreekt dan voor zich dat je hiermee akkoord bent. Maar is dat wel zo? De notaris vraagt je om een aanvaarding te gaan ondertekenen. Daarbij moet je in persoon verschijnen. Je moet een geldig ID-bewijs meenemen. Je moet ter plekke een handtekening zetten. Je noemt dat legaliseren, het jezelf legitimeren terwijl je een handtekening zet.
Dit is ter bescherming van de betrokken personen.

Voorbeeld

Stel het gaat om de aanvaarding van een erfenis. De notaris moet wel zeker weten dat iedere erfgenaam echt persoonlijk de erfenis wil aanvaarden. Het kan zijn dat één van de erfgenamen de erfenis niet wil. Bijvoorbeeld uit angst voor schulden of om persoonlijke redenen. Natuurlijk kunnen de andere erfgenamen er dan belang bij hebben dat er wel snel een handtekening van die erfgenaam onder een aanvaarding komt. Als dit dus niet gecontroleerd wordt, dan ligt misbruik hier op de loer. Dus ter bescherming van alle betrokkenen moet de handtekening gecontroleerd geplaatst.

Kosten legaliseren

Je kan op verschillende plekken je handtekening en ID laten legaliseren. Dat kan bij ieder gemeentehuis, bij iedere notaris of op het kantoor van Notariële Diensten in Woerden.
In het buitenland kan het bij iedere Nederlandse ambassade of consulaat. Ook kan het bij een buitenlandse notaris of soms bij een andere juridische dienstverlener. Dat laatste wisselt per land. Er zijn landen waar geen notarissen bestaan. Voor alle mensen in het buitenland hebben we de legalisatie via Skype opgezet.
Wij proberen de kosten voor het legaliseren zo laag mogelijk te houden. Daarom hebben wij de mogelijkheid van legaliseren bij de gemeente geïntroduceerd. Dat is veel goedkoper dan bij een notaris. Notarissen rekenen meestal rond de € 50 voor een legalisatie.